ÄTSTÖRT en antologi om ätstörningar, fett, mat och makt.

ÄTSTÖRT
Intervju med Maria Lönn
Maria Lönn är en av de medverkande i Ätstört. En antologi om ätstörningar, fett, mat och makt som ETC gav ut i september i år.

Din text heter ”Hejda dina begär. Om feta gränser och lojala kroppar”. Berätta mer!

- Skönhet berör oss alla, vare sig vi ger den bekymmersrynkan eller sprutar in botox i samma rynka. I en tid då individualitet är viktigare/mer betydelsefullt får också kroppen en allt större betydelse som den som ska skapa skillnad mellan människor så att “det unika” framträder. Samtidigt ökar kraven på hur den neoliberala individen i väst kan förändra sin kropp, göra den mer “säljbar” och vacker, något som anses bygga på frigjorda individuella önskningar och begär snarare än politiska och sociala strukturer. Det är därför lätt att reducera stiluttryck och skönhet till något banalt och ytligt. Men så är det ju inte, skönhet är alltid politiskt och kroppen är något konkret, men ändå centralt i ideologiska sociala strukturer. Görs skönhet inte på rätt sätt av vita individer genom ”rätt” kläder (jämför white trash estetik), kroppar (stora kroppar, icke-funktionella kroppar) och uttryck, riskerar den att underminera vithet som något överordnat. På det sättet är att göra skönhet att göra vithet.

Ditt bidrag bygger på din mastersuppsats i genusvetenskap på samma tema; ”White the fuck are you wearing? Avkolonialiserad produktion av skönhet och femininitet”. Har du lust att berätta om bakgrunden till att du valde att göra en studie inom området?

- Detta var alltså något som blev uppenbart när jag åkte till Atlanta, Georgia, en plats där konsekvenserna från slaveriet är vansinnigt närvarande, det fanns regler för hur en skapar vithet, nämligen genom att göra smalhet och klä sig i färg-och klasskodade kläder. Att göra ras gjordes på alla sätt med kroppen.

När du kom tillbaka till ett fettaktivistiskt engagemang i Stockholm efter Atlanta-vistelsen, vad hade du fått med dig?

- Det blev klart att delade perspektiv inte kan tas för givna enbart med utgångspunkt i ras, särskilt inte med en intersektionell förståelse som erkänner att människors identiteter/positioner är mångdimensionella. Sen finns en sorg att det finns för få kroppar i Sverige, för få vilda vansinniga, stora, gränslösa kroppar. Stockholm är ju exempelvis helt galen i att skapa vita, smala kroppar som klär sig fräsigt. Det gör projektet att utmana skönhet och vithet genom att skapa andra förutsättningar för kroppar och estetik att existera ännu mer utmanande.

Twitter
 • Bloggen Judy K utlyser tävling med Ätstört som pris!
  http://t.co/waq16nXg
  2011/11/07 14:48
 • "Antologin som helhet förmedlar ilska och stridslystenhet. En vilja att fortsätta störa, beröra och förändra":
  http://t.co/RqRi8WWW
  2011/10/17 15:01
 • Kul! RT @isprinsen: Skriver i @fempers om Ätstört @kroppochatande
  http://t.co/RyN4OLBc
  2011/10/15 08:45
 • boken sålde visst slut under bokmässan men fler böcker ska ha kommit ner för bara några timmar sedan. Att så många velat läsa - fantastiskt!
  2011/09/24 02:09
 • snart kommer boken, vi räknar dagarna! Under tiden kan du läsa intervjuer, skribenternas presentationer, tack m.m. på
  http://t.co/TEegr9x
  2011/08/23 10:43