ÄTSTÖRT en antologi om ätstörningar, fett, mat och makt.

ÄTSTÖRT
En superfet hjälteworkshop

När jag var i San Francisco på honungsmånad i juni i år så lyckades jag och min man Axel dessutom matcha in den queera och fettaktivistiska organisationen NOLOSE:s konferens “The bridge to Fatlandia” i Oakland.

Vi fick vara med om fanzineworkshop, ett transseparatistiskt samtal, samtal för allierade, samtal om sexpositivism, modeshow och en massa socialt umgänge och leende hälsningar. Dessutom var vi med på en superhjälteworkshop som jag tänkte berätta lite mer om här.

Först fick vi en mycket ingående föreläsning i superhjälteteori av workshopledaren Action Beaver – om att det måste vara något speciellt med personen och att den hjälten måste ha någon form av kall – ett uppdrag.

Vidare fick vi berätta om vilka superhjältar som är feta som vi kom att tänka på så som Fat Momma som säger “saving the world one doughnut at a time”, min personliga favorit Mma Ramotswe och Shrek. Det gjordes åtskillnad på om en fet superhjälte räddade världen från fettfobi eller bara var en vanlig superhjälte som råkade vara fet. Det verkade av någon anledning som att de superhjältarna som räddade världen från fettfobi stod högst i kurs.

Vad gäller egenskaper fick vi också diskutera vilka som kan vara den feta superhjältens superegenskaper – som att hoppa så att jorden skälver, att rapa jättehögt så att det blir en stor tryckvåg eller att kunna äta vad som helst för att rädda världen från exempelvis härdsmälta.

I workshopdelen skulle vi skapa våra egna feta superhjältar. Jag och Axel valde att vår hjälte skulle bespara världen från alla dessa giriga plastikkirurger som gör gastric bypasses – magsäcksförminskande kirurgi – på löpande band. Hjälten heter Happy Stomach och låtsas som att hon ska genomgå kirurgi och äter helt enkelt upp sin kirurg. Inte nog med det kräks hon upp kirurgen igen i ett träningsläger där kirurgen får träna upp sin empati och sedan använda sina kirurgiska skills för att reparera den skada som den här typen av kirurgi kan göra i de som opererats.

Vi gjorde en symbol för hjälten som är i form av en hel, välmående och rosa magsäck kantad med blingiga stenar på grön bakgrund. Magloggan och vi fick vara med i Marilyn Wanns blogginlägg i SF weekly om modeshowen – the Fat’shonshow – som var senare samma dag.

Adrian Repka

Twitter
 • Bloggen Judy K utlyser tävling med Ätstört som pris!
  http://t.co/waq16nXg
  2011/11/07 14:48
 • "Antologin som helhet förmedlar ilska och stridslystenhet. En vilja att fortsätta störa, beröra och förändra":
  http://t.co/RqRi8WWW
  2011/10/17 15:01
 • Kul! RT @isprinsen: Skriver i @fempers om Ätstört @kroppochatande
  http://t.co/RyN4OLBc
  2011/10/15 08:45
 • boken sålde visst slut under bokmässan men fler böcker ska ha kommit ner för bara några timmar sedan. Att så många velat läsa - fantastiskt!
  2011/09/24 02:09
 • snart kommer boken, vi räknar dagarna! Under tiden kan du läsa intervjuer, skribenternas presentationer, tack m.m. på
  http://t.co/TEegr9x
  2011/08/23 10:43