ÄTSTÖRT en antologi om ätstörningar, fett, mat och makt.

ÄTSTÖRT

Media

FRIA TIDNINGEN: Ett långfinger åt patriarkatet

Recension av Lidija Praizovic publicerad 2011-10-25

Jag är djupt tacksam över att den här boken har skrivits och getts ut. För er som jobbar med människor med ätstörningar är den ett måste. Ta dessa berättelser som utgångspunkt för ert arbete. Ätstörningar handlar inte om duktiga flickor, skönhetsideal och mat. Punkt. Det handlar om begär och vilja, sexuell som politisk. Det handlar om att känna och vilja så mycket men samtidigt begränsa sig själv totalt, eller rättare sagt: begränsas totalt av samhällsstrukturerna.

UNT: Kroppen är ett slagfält

Recension av Anna Ehn publicerad 2011-10-17

Ambitionen är att vidga perspektivet, från att – som ofta görs – se på ätstörningar som en individuell sjukdom som främst drabbar unga flickor, och i stället kritiskt fråga sig: hur ser det samhälle ut där beteendet uppstår? Går det att se på den ätstörda personen som något annat än ett offer, en svag sjukling? Varför inte som en revoltör? Mot patriarkala strukturer, mot begränsande normer, mot förakt mot olikhet.

Feministiskt Perspektiv: Ätstört bryter tystnaden

Recension av Karin Råghall publicerad 2011-10-14

Författarna i Ätstört lyckas bryta igenom mina tvivel, säga saker som fastnar. De söker vägar ut ur offerrollen, nya politiska kopplingar och större sammanhang. De säger: stanna inte vid ett ifrågasättande av smalhetsnormen – mobilisera ett kollektivt motstånd mot en fettföraktande värld. De skriver: ätstörningsaktivism kan gå hand i hand med transaktivism. De ifrågasätter strävan efter en viss kroppslig normalitet såväl inom vården som i samhället. De pläderar för rätten att inte stå ut. De efterlyser feministiska, normkritiska analyser i ätstörningsvården. De föreslår nya diagnoser. De skriver fram vithetens centrala plats i föreställningen om den smala, perfekta kroppen.

Twitter
 • Bloggen Judy K utlyser tävling med Ätstört som pris!
  http://t.co/waq16nXg
  2011/11/07 14:48
 • "Antologin som helhet förmedlar ilska och stridslystenhet. En vilja att fortsätta störa, beröra och förändra":
  http://t.co/RqRi8WWW
  2011/10/17 15:01
 • Kul! RT @isprinsen: Skriver i @fempers om Ätstört @kroppochatande
  http://t.co/RyN4OLBc
  2011/10/15 08:45
 • boken sålde visst slut under bokmässan men fler böcker ska ha kommit ner för bara några timmar sedan. Att så många velat läsa - fantastiskt!
  2011/09/24 02:09
 • snart kommer boken, vi räknar dagarna! Under tiden kan du läsa intervjuer, skribenternas presentationer, tack m.m. på
  http://t.co/TEegr9x
  2011/08/23 10:43