ÄTSTÖRT en antologi om ätstörningar, fett, mat och makt.

ÄTSTÖRT

Bakgrund

Mika Nielsen, en av redaktörerna till Ätstört, beskriver bakgrunden till antologin.

Det var en sak som slog mig då en dag för många år sedan. I allt mitt feministiska engagemang så hade jag inte släppt in en stor del av min historia, något som också var en del av mitt nu. Mina ätstörningar. Jag hade av någon outgrundlig anledning inte ens tänkt tanken. Jag vet inte vad det var som gjorde att jag började tänka på det just den dagen, men efteråt kunde jag inte släppa det. Och tankarna och frågorna blev allt flera: varför har inte denna alldeles uppenbara del av patriarkala strukturer i samhället funnits med, varken i mitt eget feministiska tänkande och görande? Eller något som jag upptäckt i andras engagemang? Varför hade jag enbart tagit emot diagnosen bulimi med en enorm tacksamhet och varför fanns inte frågor om kön eller andra samhälleliga förhållanden med i behandlingen för något som så tydligt påverkas av just förhållanden kring kön? Varför hade jag inte känt det som välkomnat att vara öppen med min relation till kropp och ätande i feministiska rum? Och var finns aktivismen?

Det föddes en enorm nyfikenhet. Jag förstod att det måste finnas de som både politiserat och teoretiserat ämnet. Vad säger de egentligen? Jag började önska att få vara del av ett sådant samtal. Och jag bestämde mig för att bidra till att det där samtalet fick utrymme. Att formen skulle vara en antologi.

Jag ville att vi tillsammans skulle ta oss an frågor kring samhällets gränser för vad som är normalt och onormalt när det gäller kroppen och ätandet. Som gör att det finns sådant som leder till att ”allt som sker bortom de här gränserna, det är sjukt och allt som sker innanför de gränserna är friskt”, både när det gäller ätandet men också samhällets fettföraktande som medför att människor med vissa kroppar betraktas som för stora. Att det till och med finns forskning som ägnar sig åt frågor om varför människor blir stora i syfte att människor fortsättningsvis inte ska ha dessa karaktärsdrag.

Jag var intresserad av ett samtal med andra som har egna erfarenheter av att vara de som görs till objekt som samhället kan lägga under lupp. De som befinner sig på fel sida om de gränser som sätts upp kring det normala. Vad tänker andra feminister om det här? Vad händer egentligen med diskussionen om de som uttalar sig om fett och ätstördhet inte är den (icke-feministiska, icke-kritiska) medicinska expertisen utan är människor med egna erfarenheter och med (andra) politiska blickar?

Projektet påbörjades och snart var vi två redaktörer. Maria Ahlsdotter och jag ägnade oss åt ett gemensamt letande efter fler skribenter än de som redan kommit med i projektet. Snabbt blev vi flera, vi upptäckte att många hade mycket viktigt och intressant att säga om just det som vi var intresserade av. När vi blivit ett större gäng hade vi ett möte i RFSL:s lokaler på Sveavägen i Stockholm. Då vi pratat klart om sådant som handlade om boken fortsatte samtalet. Och det tog liksom aldrig slut. Det kändes uppenbart att fler än jag själv längtat till ett feministiskt samtal om kroppen med fokus på de här frågorna. Jag minns att jag tjuvkikade på klockan, inte för att tiden gick långsamt och jag ville därifrån utan tvärtom för att jag var fascinerad av att folk var så engagerade och nyfiken på hur länge vi hade hållit på.

Efter den träffen sa Maria något om att vi skulle vara beredda på att det kan hända saker med skribenterna när de skriver om de här frågorna. Jag minns jag tänkte att hon sagt så för att hon jobbar som kurator (förlåt Maria!), men det har kommit att bli tydligt att det för många varit en väldigt krävande text att skriva. Många har lämnat projektet av just det skälet. Med personerna tappade boken också ett flertal smarta, viktiga bidrag och textidéer. Texter jag hoppas få läsa på andra håll. Personer har också lämnat projektet för att tiden helt enkelt inte räckt till och alldeles i slutet så försvann tyvärr två texter som båda handlar om fett och vithet.

I slutet blev vi tre redaktörer. Och med Hanna Hannes Hård så rasslade det till. Plötsligt så kom det med ytterligare intressanta skribenter, en fantastisk formgivare i form av Maria Libert och ett förlag! ETC sa ja! Jag hoppade upp och ner och upp och ner och upp och ner igen.

Snart är detta en bok. Igår läste jag alla bidragen igen, såg slutversionen av omslaget som tillsammans skickas till tryck nästa vecka. Jag tänker på tiden som gått sedan den där första funderingen, allt jag fått lära mig av alla som medverkat och allt arbete som alla lagt ner på boken. Kikar igen på innehållsförteckningen. Två bidrag har ordet ‘revolution’ i sin titel, ett bidrag har ordet ‘agenda’ och ett bidrag ordet ‘manifest’. Jag förstår det som att många längtar till något helt helt annat, och vill att ord ska bli handling.

Mika Nielsen

Twitter
 • Bloggen Judy K utlyser tävling med Ätstört som pris!
  http://t.co/waq16nXg
  2011/11/07 14:48
 • "Antologin som helhet förmedlar ilska och stridslystenhet. En vilja att fortsätta störa, beröra och förändra":
  http://t.co/RqRi8WWW
  2011/10/17 15:01
 • Kul! RT @isprinsen: Skriver i @fempers om Ätstört @kroppochatande
  http://t.co/RyN4OLBc
  2011/10/15 08:45
 • boken sålde visst slut under bokmässan men fler böcker ska ha kommit ner för bara några timmar sedan. Att så många velat läsa - fantastiskt!
  2011/09/24 02:09
 • snart kommer boken, vi räknar dagarna! Under tiden kan du läsa intervjuer, skribenternas presentationer, tack m.m. på
  http://t.co/TEegr9x
  2011/08/23 10:43